Naujiesiems metams pirmą sykį gyvenime kepiau vištą, tiksliau dvi vištas. Labai daug improvizavau, bet rezultatas nenuvylė – man pačiai teko paragauti tik nedidelį gabaliuką, nes ryte vištos nebeliko. Tačiau visi, ko klausiau, sakė, jog višta buvo iš tikrųjų skani, todėl savo debiutą vertinu teigiamai 🙂
Reikės:
- Dviejų nedidelių vištų;
- Didelio indelio jogurtinės grietinės;
- Dviejų pakelių ryžių;
- Įvairių prieskonių (druska, pipirai, čiobreliai, rozmarinas);
- Alyvuogių aliejaus;
- Daug česnako (iš tikrųjų tai pagal skonį);
- Dviejų nedidelių gabaliukų sviesto;
- Kelių šauktų majonezo;
Paruošimas:
Iš pradžių nulupame česnakus ir juos susmulkiname (išspaudžiame). Jais labai gerai įtriname vištas (tiek iš vidaus, tiek iš išorės). Gaminame marinatą: į dubenėlį sudedame grietinę, druską, pipirus, sudedame likusį česnaką, kitus prieskonius. Įpilame aliejaus (apie 3-4 šaukštus). Viską gerai išmaišome. Šiuo marinatu gerai įtriname vištą – viduje, išorėje, marinato dedame ir po vištos oda (su šauktu). Įtrintą vištą ir likusį marinatą dedame į šaldytuvą ir paliekame nakčiai, kad gerai įsigertų. Kitą dieną išverdame ryžius sūdytame vandenyje. Vištą dar kartą gerai įtriname marinatu.
Kepimo indą išklojame folija. Į likusį marinatą (dar truputėlį paliekame) dedame dar aliejaus (apie 3-4 šaukštus), išmaišome, ir pilame jį į kepimo indą. Visą likusį marinatą dedame į ryžius, gerai išmaišome. Į vištos vidų dedame gabalėlį sviesto ir prikemšame ryžiais. Likusiais ryžiais išklojame kepimo formą (t.y. vištos gulės ant ryžių). Vištas pašauname į įkaitintą orkaitę ir kepame 200 laipsnių temperatūroje. Maždaug kas 10 min vištas galima palaistyti vištienos sultiniu. Kepti vištas reikėtų apie valandą, kai jau po truputėlį pradės skrusti, odą ištepkite majonezu – bus skaniau 😉
Skanaus!